negy | 2009. szeptember 10. | 19:39:50
A közös közlemény ismeretében igen tanulságos volt újból elolvasni a cikket.
Az EBESZ-biztos bevonása, ill. ajánlásai elfogadása óriási eredmény; a nyelvtörvény így már kezelhetővé válik, különösen, ha a megbomlott egyensúlyt egy kisebbségvédelmi törvény létrehozása is megvalósul.
bozsós | 2009. szeptember 10. | 18:26:00
A szerző elgondolása szerint nem szabad várni, hogy Fico a nyelvtörvényt visszavonja, mi csak apróbb engedményeket kérhetünk tőle, ami nem veszélyezteti Fico választási sikerét. Egy kérdésem lenne?
Miért kell a magyar diplomáciának elősegítenie Fico választási győzelmét? Most lesz egy találkozó, udvariasan kezet fognak Bajnaival, Fico előadhatja otthon, hogy lehet erő pozíciójából is tárgyalni a magyarokkal, mert akkor is kezet fognak velünk, ha megalázzuk őket.
Nem kellett volna várni a szlovák választásokig? Alkudozni ráértünk volna utána is, de legalább addig nem toltuk volna a Fico szekerét.
steph | 2009. szeptember 10. | 15:05:30
Moderálási alapelvek- komment törölve -
ubuntu | 2009. szeptember 10. | 14:39:33
Attila-Erdely | 2009. szeptember 10. | 14:21:28
nem ertek egyet a cikk szerzojevel. Solyom Laszlo igenis jol tette, hogy gyakorlatilag kitiltatta magat Szlovakiabol - a szlovakoknak nagyon nem kivanatos nyilvanossag ez. maskepp szep csendben tiltakoztunk volna a nyelvtorveny ellen s le se sz..-ja senki. igy legalabb van cirkusz. hogy nem kell jogi elegtetelt kerni, azzal egyetertek, de ki kell hasznalni a nyilvanossagot s novelni a nyomast a szlovak felen. ha kell, meg egyszer tiltassa ki magat, nem tudom, barmi csak csend ne legyen. mikor jonnek mar ra a magyarok, hogy a szomszedaink igy se ugyse szeretnek minket, s barmilyen igeretuket a kissebseggel szemben csak addig tartjak be, amig a vilag figyeli oket?
az elmult 8 ev arrol szolt, hogy feladunk mindent, elfelejtunk mindent, csak joba legyunk a szomszedainkal. tessek, itt az eredmeny. Fico egy politikai allat - s az allatok csak az erot tisztelik.
pinkyboy | 2009. szeptember 10. | 13:15:45
A magyar kisebbség egy elfelejtett kisebbség.
Kulturális holokausztba hajszolnak minket, diszkriminálnak és mindent megcsinálnak velünk, csak azért, mert mi nem tudjuk képviselni magunkat.
Külföldöt nem érdekli, a magyarok pedig külföld nélkül tehetetleneknek látszanak.
kistelkes | 2009. szeptember 10. | 12:42:55
Trianon óta a nyugalom feltétele Közép-Európában az, hogy a magyar kisebbséget ért sérelmeket tudomásul kell venni.
A békeszerződés kisebbségvédelmi előírásainak megsértését nem szabad szigorúan számon kérni, a kollektív bűnösség elvén alapuló Benes-i jogfosztást és rablást nem szabad számon kérni, Slota gusztustalan magyarellenes és gyűlöletetkeltő kijelentéseit nem szabad nemzetközi fórumokon elítélni, a nyíltan kisebbségellenes és a kisebbség teljes asszimilációját célzó törvényt tudomásul kell venni, a Szlovákiában lévő magyar történelmi emlékhelyek elszlovákosítását nem szabad szóvá tenni stb., stb.
Nem jó, ha feszültség és konfliktus van a két ország között, de a konfliktus megszüntetésének nem lehet mindig az az ára, hogy belenyugszunk a dolgokba, és elhisszük a semmitmondó ígéreteket. Amiket aztán ha újra nem tartanak be, és ezt szóvá tesszük, akkor megint minket tesznek felelőssé a feszültség növekedéséért. Ebből az ördögi körből ki kell végre lépni, és ez nem fog menni konfliktusok vállalása nélkül.
Balu | 2009. szeptember 10. | 12:18:59
Nekem most ennyi tellett. Minek játsszam meg magam. De azért ellenérvet sem igazán kaptam...
walsz | 2009. szeptember 10. | 11:46:06
Balu
Kedves Balu!
Többet vártam magától.
Több értelmet.
Balu | 2009. szeptember 10. | 11:17:16
Az, hogy "ha jól méri fel Fico mozgásterét", az nem igazán magyarázat. Ha csak azt veszem figyelembe, amit a szerző a korábbi bekezdésben írt, abból az derül ki, hogy a jogi út úgyis bukta, az unióra meg szarik Fico, mert úgyis Szlovákiában akar választásokat nyerni. Hol itt a mozgástér, illetve hol vannak azok a korlátok, amik Ficot a megegyezésre kényszerítenék, ha már szándékában nem áll a megegyzés? Ja, hogy üzletelnek: ha te elhagyod a nyelvtörvényt, akkor mi elfelejtjük a Sólyom-affért? Azonkívül, hogy ez egészen egyszerűen naív feltételezés a jelen helyzetbe, ezzel a szerző tulajdonképpen elismeri a Sólyom-ügy pozitív hozadékát... Lehet vele üzletelni, lehet a nyomásgyakorlás eszközeként használni. Ráadásul úgy, hogy európai fórumokhoz fordultunk az ügyben, vagyis mégiscsak számít Európa?
Őszintén szólva, azt gondolom, hogy a két ügynek az égegyadta világon semmi köze egymáshoz. Vagyis tiltakozunk a nyelvtörvény miatt, de közben az idő is halad és eljön augusztus 20, mi meg ünneplünk a KE pedig egy két hónapja előkészített látogatásra Komáromba utazna. Erre a szlovákok néhány nappal az esemény előtt fenyegetőzni kezdenek.
Na, akkor most Eörsi mit tett volna? Azt mondja magában: ez a Fico most ezzel akarja elterleni a figyelmet a nyelvtörvényről, majd akkor erről a konfliktusról fognak beszélni és nem a nyelvtörvényről... Áhá! Átlátok a szitán! Meghátrálok. Persze, óriási lesz az elkeseredettség a helyi magyarokban (ne felejtsük el, ez az ő megfélemlítésükről is szól), meg hát jogomban is állna átutazni, meg hát olyan is a dolog, mintha megfenyegettek volna mondvacsinált indokokkal és most fejet hajtok a fenyegetés előtt, meg hát európai jogelveket is sért az aktus, de legalább beszélhetünk a nyelvtörvényről! Hmmm...
Eörsi azzal is adós, hogy elmagyarázza végülis miért gyengíti ez az ügy a nyelvtörvény ügyét? Hát nem éppen arra lehet így rámutatni, hogy a szlovák kormány irracionálisan magyarellenes és konfliktus kereső és éppen ez a magatartás és attitűd magyarázza a nyelvtörvény fogantatását is? Nem épp ennek kapcsán bukott ki a szvatoplukozás, meg a trianonozás? Legalább tisztult a kép. Legalább kimondták, ami elég nyilvánvaló badarság: a szuverenitásukat féltik Magyarországtól, hogy Istán az első nagy elmagyarosító volt. Lehet, hogy én naív vagyok, de ez azért már Szlovákiában sem lejet mndenkinek nyerő. Bár állítólag nagyon népszerűek... Nem tom. A Jobbik is ott kezd el szavazatokat veszíteni, amikor már tényleg előjön a hülyeségével. Arról nem beszélve, hogy szerintem a Sólyom-affér a szlovák kormányt külföldön is jelentősen gyengítette, amit egyébként Eörsi is elismer.
Szóval, épp így áll össze a kép a kívülálló szemében! Nem arról van szó, hogy ők egyébként mindenben nagyon korrektek, csak most csináltak egy nyelvtörvényt, hanem bevették a koalícióba Slotát, megerősítették a dekrétumokat, elverték a magyar szurkolókat Dunasterdahelyen, jól megalázták Gyurcsányt a találkozón, kitiltják a magyar KE-t és ... igen, csinálnak egy nyelvtörvényt is...
Az rendben van, hogy kritizálunk, helyes is a törekvés, de nekem valahogy nem áll össze a kép az Eörsi kritikája alapján.
tutifruti3 | 2009. szeptember 10. | 11:10:34
Mutatis,
Es mi a te velemenyed ... mert amit leirtal, azt mar Orosz Jozsitol, Bolgar Gyuriig, rengeteg "nemzetben" gondolkozotol hallottuk :))
Vicc amit irsz. A valosagban sokkal egyszerubb:
1. Szlovakiai onkormanyzat szobrot allit
2. Meghivjak a szomszed orszag kozt.elnoket
3. szomszed orszag KE, diplomaciai csatornakon jelzi utazasi szandekat, a vendeglato orszagnak, annak rendje es modja szerint
4. Az utazas napjan, Szlovakia kormanya nemkivanatos szemelynek nyilvanitja es nem engedi be
Ennel aljasabb huzas mi lehetne meg? hogy rabositjak? vatsagdijat kernek? bezarjak a pozsonyi varbortonbe?? es akkor is SL lenne a hibas?!?
Konyorgom, akik azzal hulyitettek a nepet, hogy az EU gazdasagi-politikai-etnikai megoldast jelent mindenre, legalabb az ilyen "aprosagokra" figyeljenek
fifikas | 2009. szeptember 10. | 11:09:06
tata | 2009. szeptember 10. | 11:07:51
Csöndben megjegyzem: ha jól tudom többek között azért léptünk be az unióba és a schengeni régióba (ennek egyik élharcosa volt Eörsi), hogy valamennyi magyar állampolgár (közéjük tartozik SL is) úgy járhasson-kelhessen Europa valamennyi országában (közéjük tartozik Szlovákia is(?)), mint itthon.
vauvau3 | 2009. szeptember 10. | 11:04:39
Balu | 2009. szeptember 10. | 10:25:55
Messzemenőkig egyetértek azzal a hozzáállással, hogy vizsgáljuk meg a saját hibáinkat is, de ahhoz előbb az előző hozzászólásomban feltett kérdésekre is választ kellene adni.
Továbbá...
"Sólyom Lászlónak számos alkalma lett volna kilépni a konfliktusból."
Ez így egy jól hangzó mondat, a lényeg mégis épp a kifejtés volna, tudniillik: hogyan és mikor? Ha Eörsi arra vállalkozik, hogy bemutassa a magyar ballépéseket, akkor ugye épp ezt kellene neki kifejtenie. Tehát mikor volt az "számos alkalom" és miképpen lehetett volna kilépni?
Némi ellentmondást érzek abban is, hogy ugyan a szerző elismeri, hogy Fico-nak nem érdeke a megegyezés, szerinte, mégis lehetséges vele ebben és ebben megegyezni. Miért? A szerző fejti ki itt sem, hogy Ficot végülis mivel lehetne rávenni a megegyezésre, ha ez mégoly kis előrelépést is jelentene. Nem azt mondom, hogy ez lehetetlen, de a cikkíró nem ad magyarázatot, csak egy óhajt fogalmaz meg. Pedig itt elemzésre, válaszokra volna szükség.
Balu | 2009. szeptember 10. | 10:17:29
"...a magyar köztársasági elnök úgy jár-kel szomszédos országokban, mintha csak otthon lenne."
Tessék mondani ezt hogy kell csinálni? És hogy kell nem úgy csinálni? És miből látszik, hogy valaki úgy csinálja és miben különbözik attól, aki nem úgy csinálja? Hogy kell úgy járni-kelni a schengeni határokon keresztül, hogy azon a kívül álló számára is úgy látsszon, hogy én most nem otthon vagyok? És mit kell elkövetnem ahhoz, hogy bár szabad járnom-kelnem, mégis olyan legyen a látszat, hogy én azt hiszem, hogy otthon vagyok? És ha ezt tisztáztuk (ha ezt egyáltalán lehet), akkor mutassuk majd ki, hogy a köztársasági elnök magatartásában, beszédeiben ez hogyan érhető tetten.
Tényleg kíváncsi vagyok a válaszra.
pinkyboy | 2009. szeptember 10. | 09:38:36
Ficót én csak egy SS-es (szlovák szélsőséges) egyenruhában tudom elképzelni, felemelt karral. Semmit nem várok a találkozótól.
Bajnaiékat lehengelik, mi pedig alul maradunk mint mindig.
A szlovákok felolvasnak nekünk és mi meglapulunk. Aztán Bajnai szépen kezet fog Ficó fickóval a szlovák-magyar "barátság" érdekében.
Hagyni fogjuk, hogy kihúzzák alólunk a szőnyeget!!!
Hagyni fogjuk, hogy kihúzzák alólunk a szőnyeget???
mutatis | 2009. szeptember 10. | 08:49:06
A fő kérdés a nyelvtörvény, a Sólyom ügy harmadlagos. Az elsőben teljes mértékben igazunk van, nem a nyelvtörvény egészét illetően, de annak egyes szabályozási megoldásai miatt. El kell fogadni, hogy egy államnak joga van az államnyelv védelme érdekében jogszabályokat hozni, de vitatni kell egyes megoldásait. Nálunk a tiltakozás az egészre vonatkozik és ez nem biztos, hogy eredményre vezethet. Ezért kisebb felületen kellene küzdeni a sikerért!
A Sólyom ügy azonban nagyobb részt Sólyom miatt keletkezett, a megalázást magának kereste. Mit tennénk mi, ha egy hívatlan vendég be akarna lépni a lakásunkba? Elzavarnánk! És mi is történt Komáromnál? De legalább tanulna SL abból, hogy már nem először jár így. De az ő gőgössége, konoksága, rövidlátása mellett ez nem várható. Sajnos!
walsz | 2009. szeptember 10. | 07:04:48
Végre egy bölcs cikk!!
|