belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | Jobmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. február
11. szombat

Épül a Fidesz pártállama

Bauer Tamás| Népszabadság| 2010. június 19. |347 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

papomen | 2010. június 27. | 13:20:37

Bereznay András "KIBULIZOTT ORSZÁG!"
Akár a folytatása is következhetne "BEPALIZOTT ORSZÁG!" címmel"!"

Zs.P. | 2010. június 21. | 11:17:29

wizesg | 2010. június 21. | 07:51:39

Tényleg?

Én úgy tudom, hogy egyelőre nő a népszerűsége.

Pasinszki | 2010. június 21. | 09:45:25

Kedves teniszke! (2010. június 21. | 00:06:12)
Még ha igaza volna is, a szerző akkor is pontosan diagnosztizálta a helyzetet. Erről kell vitatkozni, nem a szerzőről.

math | 2010. június 21. | 08:12:24

Moderálási alapelvek- komment törölve -

wizesg | 2010. június 21. | 07:51:39

A fidesz keményen építi az unszimpátia és undorfaktort maga ellen.

Zs.P. | 2010. június 21. | 00:46:56

math | 2010. június 20. | 23:10:06

Kedves Math!

A minimális szintet se éred el. Nem vagy vitapartner. Legfeljebb egy sintér.

Üdvözlettel Zs.P.

teniszke | 2010. június 21. | 00:06:12

A szerző nem közgazdász, kedves NSZ! Hanem elvakult háziszerző, ezt ha valahol, itt pontosan tudják, hát illene is így aláírni...
Az nem vitatható, hogy a Fidesz is magyar politikusokból áll, így hát nyomul gátlástalanul, ha módja van rá. Csak hát ezt nemrég más politikai erőktől is láttuk éppen eleget, akiknek noch dazu messze nem volt ekkora arányú politikai legitimációjuk. Érdekes, hogy akkor háziszerzőnk nem sikítozott, sőt. Na, ennyit az ő hitelességéről...

Zs.P. | 2010. június 20. | 23:39:16

Kedves Math!

A minimális szintet se éred el. Nem vagy vitapartner. Legfeljebb egy sintér.

Üdvözlettel Zs.P.

"Alkotmány 28/A. § (5) bek.):„(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,

És szerinted ezek közül melyik vonatkozott volna a 2008-as népszavazás, melyik kérdésére?"

egy hülye fideszes, aki egy webcímet nem tud kibogozni, miért is tudna egy alkotmányt értelmezni.

math | 2010. június 20. | 23:07:31

Zs P te tényleg ilyen hülye vagy?

http://ovlogja.nolblog.hu/archives/2010/05/23/Csontvazvadasz/

ez a cím. ez működik.

a többi csak megjegyzés volt. és tényleg, abban a bizonyos kommentben az a bizonyos idézett szöveg van.

te meg hülye vgay, mert erre nem jössz rá. egy címet nem tudsz rendesen kibogozni, nem csoda, hogy a Fideszre szavazol. hogy tudnád a politikát kibogozni?!

Zs.P. | 2010. június 20. | 22:48:40

Nika | 2010. június 20. | 21:39:33

Hát akkor add össze a számokat!

http://www.akk.hu/kepek/upload/2006/Adósság%201990-2003.xls
http://www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

Zs.P. | 2010. június 20. | 22:21:24

Nika | 2010. június 20. | 21:27:30

Alkotmány 28/A. § (5) bek.):„(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,

És szerinted ezek közül melyik vonatkozott volna a 2008-as népszavazás, melyik kérdésére?

Nika | 2010. június 20. | 21:39:33

Zs.P. itt a folytatás, mert elszállt a fele.

1.332.000 Ft helyett 1,749,000 Ft TŐKEtartozásom (8530 CHF) + a kamatok. Nem ittam el, rendesen fizettem. Hogy is van ez? Ja, persze a válság, az árfolyam- és kamatváltozás. Azért ez nagyban is így van ám.

Nika | 2010. június 20. | 21:35:52

"Minden esetre az államadósság 8300 milliárd volt, ma meg ugye 20 000 milliárd. Óriási különbség."

Valóban. 2005-ben "vettem" egy autót 2.350.000 Ft (15.044 CHF) volt az induló tőkém. 5 év alatt kifizettem 2.064.000 Ft-ot. A mai napon van

Nika | 2010. június 20. | 21:27:30

Zs.P. 14:08
(Alkotmány 28/A. § (5) bek.):„(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:

Igen el tudok olyat képzelni, amely nem ütközik alkotmányos tilalomba. Voltak ilyen kérdések pl. 1989-ben, 1990-ben, 1997-ben, 2003-ban, 2004-ben.
Vagy szerinted minden költségvetést érintő kérdésben lehessen népszavazást tartani? pl: „Akarja-e Ön, hogy 2011 január 1-től a minimálbér 150 ezer Ft legyen?” Akarja-e Ön, hogy a magyar parlament 2011. január 1-től törölje el személyi jövedelemadót?” Akarja-e Ön, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj 2011. január 1-től 100 ezer Ft legyen?” Akarja-e Ön, hogy a nyugdíjkorhatár 2011. január 1-től 50 év legyen?” Nyilván a „nép” nagyobb része fentiekre igennel szavazna. Ezért van benne az alkotmányban az idézett tilalom. Bihari érvelése alapján mindegyiket át lehetne engedni. Csak arra lennék kíváncsi mit ígértek az alkotmánybíráknak azért, hogy vállalták szakmai jóhírnevük elvesztését.

Zs.P. | 2010. június 20. | 20:59:17

eszleslie | 2010. június 20. | 20:09:16

Server Error
404 - File or directory not found.
The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.

Nekem sajnos, ez jön be.

De ha az igai tartalma az amit idézel, akkor az nem jelent semmit. Csak egy szöveg. Vagy van igazság alapja, vagy nem.

Minden esetre az államadósság 8300 milliárd volt, ma meg ugye 20 000 milliárd. Óriási különbség.

Zs.P. | 2010. június 20. | 20:52:41

math | 2010. június 20. | 19:58:05

Te tényleg egy ekkora tahó vagy?

eszleslie | 2010. június 20. | 20:09:16

Zs.P. | 2010. június 20. | 19:56:17

http://ovlogja.nolblog.hu/archives/2010/05/23/Csontvazvadasz/ 21.-es imisti komment
"...Mihály óvatosan folytatta útját,vigyázva,hogy a törmelék ne ropogjon a lába alatt.Egy oldalfolyosó máladozó falai közé tévedve,visszafordulás helyett az első ,pergő festékű ajtót belökve,meglepetten megállt.Pókháló szövevénye mögé félig elbújtatva számítógép monitora villogott a szemébe!
Az "Orbán összes" használata helyett földbe gyökerezett lábbal figyelte a most már határozott képet mutató képernyőt,amelyett a ,talán szándékosan ráfújt porréteg sem tudott elhomályosítani!
Egy sarokban vigyorgó csontváz érintésére a képernyő határozott hangokat hallatott,és kivilágosodott.
Valahogy ismerős alakok mozogtak a képen,mely egy tv-stúdió benyomását keltette.
És a képernyőn önmagát látta,kínos fintorral az arcán,szemben pedig Bánó András egykori riportert!
Nem,egyiküknek sem volt csontváz formája,és hangjuk is élőnek tünt,bár a sajátja elég kényszeredett volt!
Jobban figyelve ki tudta venni,hogy mit mondanak,amihez a sarokban hangtalanul vihogó csontváz tevékenysége is hozzájárult!
"Mi 350 milliárd forinttal adtuk át a kasszát a Meggyessy-kormánynak!"-mondta képernyős hasonmása.
"De hát az is kölcsönből volt,nem?"-így a Bánó-alteregó.
"Háááát.....igen...!..-hallotta saját hangját,és ebbe belezsibbadt Orbán-összest tartó keze!
Idióták-szerette volna beleüvölteni a szoba poros-pókhálós félhomályába-
nem tudtátok azt a kurva felvételt megsemmisíte

math | 2010. június 20. | 19:58:05

""Erre is érdemes lenne egy pillantást vetni:
http://ovlogja.nolblog.hu/archives/2010/05/23/Csontvazvadasz/ 21.-es imisti komment
Ha igaz ami ott le van írva 2002-ben is csak kölcsön pénz volt a kasszában"

Vetnék én pillantást, de hát nem jön be semmi. Nem működik a link."

működik, csak ugye fidesznyikes hetvenes IQ-nál több kell hozzá.

hiába no, a Fideszre hülyék szavaztak.

math | 2010. június 20. | 19:56:21

"Gyurcsány mondta, hogy az addigi politikáját akarja folytatni"

Orbán meg azt mondta radikálisan adót fog csökkenteni, azonnal.

"ha jól emlékszem, a köztársasági elnököt is megvezették, hamis számokkal"

ezt a vádat a Fidesz már bíróságon elbukta.

"Ugye te is érzed, mennyire hamis az az állítás, hogy az az Orbán kormány hibája volt. Hat és fél éven át? Na ne már!"

a Fidesz és Medgyessy hibája volt. a Fidesz lakáshiteleket adott, megszavazta Medgyessy osztogatását. és igen, egy lakáshitel sokáig tart. akár hat és fél évig is.

Zs.P. | 2010. június 20. | 19:56:17

eszleslie | 2010. június 20. | 19:48:40

"Erre is érdemes lenne egy pillantást vetni:
Ha igaz ami ott le van írva 2002-ben is csak kölcsön pénz volt a kasszában"

Vetnék én pillantást, de hát nem jön be semmi. Nem működik a link.

eszleslie | 2010. június 20. | 19:48:40

Erre is érdemes lenne egy pillantást vetni:
Ha igaz ami ott le van írva 2002-ben is csak kölcsön pénz volt a kasszában,miközben a felcsúti "táltos+megváltó+nagyvezír" arról elmélkedett,hogy a micsoda fantasztikus (1998-2002) négy év ellenére a "zemberek" mégse ismerték fel ennek a fantasztikumát, és elzavarták őket!Hát IGEN!
Az ÁSZ elnöknek jelőlt Domokos úr is büszkén mondta akkoriban;az elmúlt négy évben kb. száznyolcvan millió forintot kerestem "JOGOSAN", hisz nekem ez járt, mert Közgyűlés elnök, orszgy. képviselő, bizottsági alelnök,stb. stb. stb. vagyok.!És mindez azért jár nekem, hogy nehogy megveszteghető legyek!Hogy sírva ne fakadjak rajta!

neménvagyokamessiás | 2010. június 20. | 19:44:33

A Fidesz úgy gondolja, azt csinál, amit akar. Úgy tűnik, most tényleg azt csinál amit akar. Aki már elég idős, annak ismerősek a történések, úgy gondolja nem vezet jó felé ez a dolog.

Én viszont úgy gondolom, lehet, hogy igen. Minél pofátlanabbak, annál inkább. Nem tudjuk, meddig megy el, de ki fog derülni, igazuk van-e azoknak, amik most diktatúrák kiáltanak. Ha a Fidesz tényleg pártállamot csinál, akármennyire is bebetonozza magát, akármennyi embert zsebből megvesz, egyszer csak vége lesz, nincs tovább és megismétlődik a rendszerváltás. És talán sokkal jobban csináljuk.

Tehát inkább egy nyílt pártállam, amit megint elhajtunk a fenébe, mint az eddigi kvázi demokrácia iszonyatos nagy korrupcióval, amiben a nép csak nyög, de nem robban.

A kvázi demokrácia (most ez van, akárki akármit is mond) tulajdonképpen az előző állami szintű diktatúra társadalmi szintű megsokszorozódása, az ezer minidiktatúra.

Ha valakinek ez nem lenne észlelhető, akkor figyeljen! Elment táppénzre? Sajnos nem foglalkoztathatjuk tovább. Ismerős?

Zs.P. | 2010. június 20. | 19:31:29

math | 2010. június 20. | 18:20:17

""A Mari néni, meg a Pista bácsi, nyugdíjas esztergályos-adminisztrátor házaspár bizonyára el is olvasták, meg is értették, és ezt latbavetve szavaztak Gyurcsányra."

az, hogy Mari néni mit nem olvas el, az nem a kormány hibája.

vannak tudatlan emberek tömegei, akiket ígérgetéssel meg lehet venni. az eddigi választásokon mindegyik párthoz tartozott ilyen buta tömeg. most teljesen a Fideszre szavaztak. ennyi.

hangzatos lózungokra szavaznak. mint most az adócsökkentésre, meg, hogy holnaptól máshogy fog sütni a nap, és két hét alatt rendbe jön a közbiztonság. több nővér, több rendőr, több iskola, több szárnyvonal, stb.

mindegyik hazugság volt."

Persze. Természetesen.

De ettől még Gyurcsány mondta, hogy az addigi politikáját akarja folytatni, és én ezt ott, az Anrássy úton hallottam. Aztán a Tv is ezt harsogta, hónapokon át. Nameg, ha jól emlékszem, a köztársasági elnököt is megvezették, hamis számokkal, szóval nehogy már becsületesebbek legyenek az ellenfeleiknél! Hogy aztán a csőd szélére kormányozták az országot, az csak hab a tortán. De hála Istennek, most erre egy darabig nem lesz lehetőségük.

Ugye te is érzed, mennyire hamis az az állítás, hogy az az Orbán kormány hibája volt. Hat és fél éven át? Na ne már!

Mudnol | 2010. június 20. | 19:01:09

Mudnol | 2010. június 20. | 18:59:05

PUBI | 2010. június 20. | 18:45:14

Ahogy Szanyi Tibor mondta:Az mszp,most mászik kifelé a sz.r-ból,a fidesz-meg már belement térdig!!! Lásd,másként süt a nap,adócsökkentés Július 1-től,bizzanak bennem (ami nem lesz!!) a szlovákokkal a balhé,két hét alatt rendet tesz Pintér,no a két hét eltelt!!! Orbánt elzavarták Brüsszelből" Vagy tartjátok a hiányt,vagy végetek,velünk együtt" Most meg a gázártámogatás megszünése miatt kialakuló elégedetlenség!!! Pokorni nyilatkozta nem is olyan régen:Most a szocikat utálják,lehet hogy fél év mulva minket!!! Alighanem IGAZA LESZ!!

math | 2010. június 20. | 18:20:17

"A Mari néni, meg a Pista bácsi, nyugdíjas esztergályos-adminisztrátor házaspár bizonyára el is olvasták, meg is értették, és ezt latbavetve szavaztak Gyurcsányra."

az, hogy Mari néni mit nem olvas el, az nem a kormány hibája.

vannak tudatlan emberek tömegei, akiket ígérgetéssel meg lehet venni. az eddigi választásokon mindegyik párthoz tartozott ilyen buta tömeg. most teljesen a Fideszre szavaztak. ennyi.

hangzatos lózungokra szavaznak. mint most az adócsökkentésre, meg, hogy holnaptól máshogy fog sütni a nap, és két hét alatt rendbe jön a közbiztonság. több nővér, több rendőr, több iskola, több szárnyvonal, stb.

mindegyik hazugság volt.

Zs.P. | 2010. június 20. | 17:39:57

math | 2010. június 20. | 15:57:04

Hát persze! A Mari néni, meg a Pista bácsi, nyugdíjas esztergályos-adminisztrátor házaspár bizonyára el is olvasták, meg is értették, és ezt latbavetve szavaztak Gyurcsányra. Hiszen pénzügyi szakemberek vagyunk mindahányan, aki meg mégse, az magára vessen. Azt meg, amikor a választási naggyűlésen Gyurcsány megkérdezte, hogy "folytatni alarjátok az eddigi (osztogató) politikát?", természetesen figyelembe se vették, csak megszokásból kiáltották, hogy igen.

Ennek a tükrében, végleg nem értem, hogy amikor Orbán felvetette a költségvetés csúszását, miért válaszolta neki Gyurcsány, hog "a költségvetés köszöni szépen, jól van".

math | 2010. június 20. | 15:57:04

http://entellektuel.freeblog.hu/archives/2006/10/13/Allamhaztartasi_hiany_a_szavazok_csaptak_be_magukat/

Zs.P. | 2010. június 20. | 15:21:54

math | 2010. június 20. | 14:26:47

Te keverted el.

"math | 2010. június 19. | 23:53:47

"1. Ezt jó hogy mondod. Azt hittem, hogy az IMF semmilyen lazaságot nem engedett meg. Azt hittem, hogy fülig el vagyunk adósodva. Azt hittem, hogy évi 1500 milliárd, csak a kamat. Azt hittem, hogy az évi deficit 86 százalékát már az előző kormány elverte. De ha te mondod, akkor Orbánék valószínűleg csak szórakozásból huzigálják a nadrágszijat."

A) Nem szórakozásból, hanem egyszerű önzésből. Gazdagkormány, elvtelenkormány megszívatja a szegényeket, meg a panelprolikat, akik leszavazták őket azelőtt. Semmiféle szükséghelyzet nem indokolja a megszorítást, mert jobb a helyzet, mint pár éve.

B) Mindet lehetett tudni a választások előtt is. Én tudtam. Ha Orbán és Varga nem, akkor talán nem nekik kéne ott lenni. Bugyuta barmok. Ha meg tudták, akkor mit hazudoztak a kampányban?!

"2. Á dehogy. Mit is igért 2006-ban a nem kétszínű koalició?"
Kevesebbet, mint a Fidesz."

math | 2010. június 20. | 14:28:10

"Hogy jön ide Oszkó, ez eddig 2006-ra vonatkozott."

http://entellektuel.freeblog.hu/archives/2006/10/13/Allamhaztartasi_hiany_a_szavazok_csaptak_be_magukat/

math | 2010. június 20. | 14:26:47

"Hogy jön ide Oszkó, ez eddig 2006-ra vonatkozott."

akkor valahol jó nagyot tereltél. az, hogy Gyurcsány 2006-ban eltitkoltak volna valamit, már megbukott a magyar bíróságon. ne ismételgess buta rögeszméket!

Zs.P. | 2010. június 20. | 14:15:49

math | 2010. június 20. | 14:02:29

"amit itt leírsz, az mind a Horn kormány érdeme volt."

Miért nem mindjárt a Kádár, vagy ha már, akkor miért nem a Tisza kormány?

""De ő nem ismerte pontosan a tényállást."

Varga pontosan ismerhette a tényállást. képviselőként joga volt hozzá, de Oszkó külön behívta, hogy megnézhet mindent."

Hogy jön ide Oszkó, ez eddig 2006-ra vonatkozott.

Zs.P. | 2010. június 20. | 14:08:26

Nika | 2010. június 20. | 13:53:39

Igen. Pontosan.

El tudsz képzelni népszavazási kérdést, amire a válasz nem érint semmilyen költségvetést?

math | 2010. június 20. | 14:02:29

"Az államadósságot 63-ról 53 százalékra szoritották le, és csökkenő tendenciával adták át Medgyessyéknek. A magyar gazdaság minden fideszes évben 2-3 százalékkal többet fejlődött, mint a német. Az euro bevezetését 2007-re jósolta az EU. Legjobbak voltunk a régióban."

ez a Bokros csomag kifutása volt. mindegyik fideszes olyan hülye, hogy azt hiszi, hogy ha egészségtelenül élek, akkor azonnal beteg leszek. nem. évekkel később.

az állam helyzetében is éveket kell hozzáadni egy kormányhoz, hogy lemérd a teljesítményt.

amit itt leírsz, az mind a Horn kormány érdeme volt.

math | 2010. június 20. | 13:59:15

"Nézz utána, az idén még nem mondtak ilyet."

a hazugság fél év alatt elévül? a fidesz nem ezt szokta hangoztatni.

"De ő nem ismerte pontosan a tényállást."

Varga pontosan ismerhette a tényállást. képviselőként joga volt hozzá, de Oszkó külön behívta, hogy megnézhet mindent.

itt van egy kis cikk:

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/deficit-szamhaboru-oszko-szerint-teved-varga-mihaly-309837

ebből kiderül, hogy Varga orrba szájba állított dolgokat. el kéne dönteni, hogy nem tudott semmit, és hülyeségeket mondott, vagy felelősségtelesen állítgatott.

továbbá, ha Oszkó hívta Vargát, Varga nem ment, és emiatt nem tudott valamit, és emiatt hülyeségekkel kampányoltak, az VARGA HIBÁJA.

továbbá semmiféle csontvázak nem kerültek elő azóta sem.

Főleg, hogy letagadták előtte is meg az ország előtt is. Már elfelejtetted a gyurcsányi reakciót, amikor Orbán a költségvetés állapota miatt aggódott? „ A költségvetés, köszöni szépen, jól van.” Ez nem sokkal a 2006-os választások előtt hangzott el.

3) „”Álljanak félre!"

minek, ha csak ezek jönnek helyettük?! Orbánék anno is elszúrták. nem csináltak ugyanis semmit. ennek lett a következménye az, hogy utána bajba kerültünk.

most azzal szúrják el, amit csinálnak, mert az meg még rosszabb.”
Mit szúrtak el anno? Az államadósságot 63-ról 53 százalékra szoritották le, és csökkenő tendenciával adták át Medgyessyéknek. A magyar gazdaság minden fideszes évben 2-3 százalékkal többet fejlődött, mint a német. Az e

Nika | 2010. június 20. | 13:53:39

Sajnos a Fidesz nem egyszerűen gyakorolja a 2/3-os eredmény birtokában a hatalmat, hanem VISSZAÉL vele. Ha 94-ben az MSZP-SZDSZ koalíció ugyanezt tette volna, akkor a Fidesz ma már nem létezne, Orbán meg kapálgathatná a szőlejét Tokaj-hegyalján.

Bihari bűne éppen az a vizitdíjas népszavazás átengedése kapcsán, hogy kiváló alkotmányjogász kévén, pontosan tudta, hogy nem kóser, mégis átengedte. A hozzáfűzött indoklás nevetséges, a legutolsó önkormányzati pénzügyes is pontosan látta a hibát. Ha az az érvelés megáll, hogy a kérdés "csak az adott évi költségvetést érinti", ilyen alapon népszavazást tarthatnánk az szja, a tb járulék, a nyugdíjjárulék eltörléséért is.

blaci42 | 2010. június 20. | 13:27:53

misima | 2010. június 20. | 13:27:19

trotta | 2010. június 20. | 13:27:02

Olyan visítozás megy itt, mintha Bauer apja tépdesné a körmöket.
Ébresztő emberek, nem kell mindent elhinni, ami ennek a balféknek a fejében megfogan!

Zs.P. | 2010. június 20. | 13:18:34

misima | 2010. június 20. | 12:18:36

Zs.P. | 2010. június 20. | 12:13:58

Én is ezt kérdeztem krix-től hogy Milyen szövegből derül ki, hogy 4/5-ös többség kell az alkotmányozáshoz.

HT/1042..
Képviselõi önálló indítvány
T ö r v é n y j a v a s l a t
a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló, többször módosított 1949. évi XX.
törvény módosításáról

1. §
Az Alkotmány 24. §-a a következõ új (5) bekezdéssel egészül ki:
"(5) Az új alkotmány elõkészítésének részletes szabályairól szóló
országgyûlési határozat elfogadásához az országgyûlési képviselõk négyötödének
szavazata szükséges."
2. §
E törvény a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba és az 1994-
ben megválasztott Országgyûlés megbízatásának megszûnésekor hatályát veszti.
Budapest, 1995. május 4.

Ez a módosítás a 2009. október 23-án, a Magyar közlönyben megjelent Alkkotmányban benne volt, a megszűnésére vonatkozó záradék nélkül.

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=300&pageindex=kereses&ev=2009&szo=Alkotm%E1ny&oldal=2

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php?menuindex=0300&pageindex=0300

antipolitologus | 2010. június 20. | 12:55:06

hmmm...
Azon meditálok, hogy ki volt az a miniszterelnök nem is oly rég aki kijelentette, hogy szeretné az országot a saját képére formálni.
Na ki volt?
Lehet meditálni, találgatni, hogy ki lehetett ez a géniusz hazánkban?

chazoooo | 2010. június 20. | 12:22:28

A pártállam – diktatúra.
Így van Cikkíró elvtárs! Olyan diktatúra, amelyben az ön apja (máig) büntetlenül ártatlan emberek körmét tépte le.
Legyen szíves, ott söprögessen, ahol szemét van, és ne sértegesse Magyarország minden kétségen fölül demokratikusan megválasztott kormányát, aki ALKOTMÁNYOS eszközökkel (és nem körömletépéssel!) igyekszik megszabadulni az ön hazug rendszerének maradványaitól.

misima | 2010. június 20. | 12:18:36

Zs.P. | 2010. június 20. | 12:13:58

krix | 2010. június 20. | 09:57:27

"misima | 2010. június 20. | 09:45:18
És az is világosan kiderül, hogy az ideiglenes alkotmányt az új alkotmány elfogadásáig tervezték fenntartani. OV pedig maga is közölte, hogy nem lesz új alkotmány. Ezek a toldás-foldások nem is jelentenek alkotmányozást. Tehát egy konszenzussal elfogadott ideiglenes alkotmányt nem szabad saját ízlés szerint változtatgatni. Vagy alkotmányoz a parlamant, és 4/5-ös, vagy 4/4-es többséggel hoz alkotmányt, vagy vár, míg összejön a megegyezés, és van a megfogalmazáshoz elég szürkeállomány is.
Tehát a szövegből tényleg világosan kiderül - hogy nem lehet egy párt kénye-kedve szerint módosíthatni egy ideiglenes alkotmányt."

Milyen szövegből derül ki, hogy 4/5-ös többség kell az alkotmányozáshoz.

Zs.P. | 2010. június 20. | 12:04:02

kocsubor | 2010. június 20. | 03:26:57

Zs.P. | 2010. június 20. | 01:01:18
math | 2010. június 20. | 00:43:48

Kb ugyanígy gyakorolta Gyurcsána is a hatalmat, …”

HAZUDSZ.

Na ne mondd! Mikor? És főleg hol?

Zs.P. | 2010. június 20. | 12:00:02

math | 2010. június 20. | 08:56:55

Folytatás:

Hogy aztán utána Medgyessy, és Gyurcsány 80 százalékra varázsolták az államadósságot, és évi 1500 millióra a kamatait. Hogy 2 százalékkal kevesebbre a gazdasági fejlődést, mint a német. És, hogy a beláthatatlan jövőbe halasztották az euro bevezetését. Az már az ő saruk.

Félre meg azért kellett MSZP-nek állnia, mert a választók 81 százaléka nem akarta őket a hatalomban látni. Emiatt panaszkodhatsz, sőt az égre is kiálthatsz, de akkor is így van.

És, hogy jól fogják-e csinálni, azt legalább várd ki! Mit akarsz egy hónap alatt? Meg kellett volna váltaniuk a világot? Még ha meg is tették volna, te akkor is ordítoznál ellenük.

Zs.P. | 2010. június 20. | 11:58:02

A) Legalább ne hazudj ilyen átlátszóan. Orbánék, a gazdasági fejlődés felgyorsításáért megpróbálták növelni a hiányt. Ezt utasította el az EU, meg az IMF. Ez után jött elő Orbán a 29 ponttal, és azt elfogadták. Mi ez ha nem kényszer.

Mit tett meg Bajnai? Dübörög a gazdaság, 4-5 százalékot fejlődik évenként? Lenyomta az államadósságot 60 százalék köré? Mert ha ez lesz, akkor talán majd beszélhetünk arról, hogy az ország egyenesben van, és a nyolc éves, gazdasági tatárjárás következményei eltűntek.

B) Kicsit el vagy maradva. Nézz utána, az idén még nem mondtak ilyet.

2. De ő nem ismerte pontosan a tényállást. Főleg, hogy letagadták előtte is meg az ország előtt is. Már elfelejtetted a gyurcsányi reakciót, amikor Orbán a költségvetés állapota miatt aggódott? „ A költségvetés, köszöni szépen, jól van.” Ez nem sokkal a 2006-os választások előtt hangzott el.

3) „”Álljanak félre!"

minek, ha csak ezek jönnek helyettük?! Orbánék anno is elszúrták. nem csináltak ugyanis semmit. ennek lett a következménye az, hogy utána bajba kerültünk.

most azzal szúrják el, amit csinálnak, mert az meg még rosszabb.”
Mit szúrtak el anno? Az államadósságot 63-ról 53 százalékra szoritották le, és csökkenő tendenciával adták át Medgyessyéknek. A magyar gazdaság minden fideszes évben 2-3 százalékkal többet fejlődött, mint a német. Az euro bevezetését 2007-re jósolta az EU. Legjobbak voltunk a régióban. Hogy aztán utána Medgyessy, és Gyurcsán

gope | 2010. június 20. | 11:22:42

math
Azért nem kellene árulózni.
Én sem helyeslem azt a népszavazást, de ettől nem tekintem Biharit árulónak.
Attól, hogy bizonyos dolgokban valaki nem ért velünk egyet , még lehet jó szándékú ember.

krix | 2010. június 20. | 10:35:41

misima | 2010. június 20. | 10:25:26
Azért egy alkotmány nem mindenható, a gazdaságot nem szabályozza a végletekig, főleg nem irányítja. Az alkotmány az alapjogokról szól, az irányokat szabja meg, mégpedig demokratikusan. Ami épp most fogy ki alóla.

verszacse | 2010. június 20. | 10:32:08

Az alkotmánynak a bűnözéshez nincs köze. Aki ezt hiszi, az tévutakon jár. Az adóságállományhoz sincs köze...
És az alkotmányjogászok túlnyomó többsége a jelenlegi alkotmányt kimagaslóan jónak tartják.

misima | 2010. június 20. | 10:25:26

math | 2010. június 20. | 10:21:55

"A mai alkotmányról és a húsz év alatt bekövetkezett módosításairól volt népszavazás?"

nem. lehet, hogy hiba volt. de azért szavaztátok meg Orbánt, hogy még nagyobb hibákat csináljon?!

math | 2010. június 20. | 10:20:02

"A Fidesz Bihari Mihályt, volt MSZP-s képviselőt jelölte"

Bihari nem MSZP-s és nem képviselő. Bihari engedte át Orbán népszavazását, és az alkotmány módosításában egyetért vele. saját kutyáját jelöli. sőt, jutalmazza az árulót.

verszacse | 2010. június 20. | 10:16:51

A mai alkotmányt a kerekasztal tárgyalások alatt hozták létre, utána választások voltak. Azóta az alkotmány módosításai nem voltak lényegiek, én az olyan változtatásokra gondolok, mint amire most készül a Fidesz. Az meg külön aggasztó, hogy Pozsgay is részt vesz az "alkotmányozásban", és persze az, hogy olyan nagy formátumú "szakértő", mint pl. Szájer. Alkotmányjogász egy sincs.

misima | 2010. június 20. | 10:10:53

krix | 2010. június 20. | 10:08:16

blaci42 | 2010. június 20. | 10:00:11
Igazad van, felületes voltam. És nem is vagyok otthon egészen az alkotmánybíróságban. De miért a jelölési metódus az oka a két hiánynak?

verszacse | 2010. június 20. | 10:08:12

misima!
Kultúrországokban a parlament által megváltoztatott alkotmányt népszavazásnak kell jóváhagynia, vagy új(!) választás által megválasztott új parlamentnek. Nálunk elfelejtkeztek arról, hogy az alkotmányt is védeni kéne. Igaz, hogy senki sem gondolta, hogy ilyen politikai szélhámosok kaparinthatják meg a 2/3-ot, pedig a nem éppen grállovag MSZMP is ott ült a kerekasztal tárgyalásoknál.

verszacse | 2010. június 20. | 10:04:34

bocs, előző bejegyzésem blaci42-nek szántam

misima | 2010. június 20. | 10:04:06

verszacse | 2010. június 20. | 10:03:28

krix!
Persze, hogy Biharit jelölte, hiszen ő engedte át az alkotmánysértő "szociális" népszavazást az Alkotmánybíróságon. Nekik pont ilyen gerinctelen ember kell.
De nem baj, azt már egyszer láttuk, ha mindenhová a seggnyalókat nevezik ki, az kontraszelekcióhoz vezet, lásd Schmitt Pali bácsi!

krix | 2010. június 20. | 10:03:22

barrakuda | 2010. június 20. | 09:54:52
Annyira unalmas vagy ezzel a dumával. Az SZDSZ tényleg nincs már, ezt te is elhihetnéd végre. De liberális gondolkodók lesznek, tudod, amikor az ifiparkot bezárták, a rockerek még tovább éltek. Bauer nem kesereg, mondtam már, hanem tényeken alapuló véleményt formál. Te is véleményt formálsz, csak tények nélkül.

blaci42 | 2010. június 20. | 10:00:11

verszacse | 2010. június 20. | 10:00:11

barrakuda!
Kérdéseim:
mi alapján mondod, hogy az SZDSZ álliberális volt?
Mi alapján mondod, hogy magyargyűlölő?

krix | 2010. június 20. | 09:57:27

misima | 2010. június 20. | 09:45:18
És az is világosan kiderül, hogy az ideiglenes alkotmányt az új alkotmány elfogadásáig tervezték fenntartani. OV pedig maga is közölte, hogy nem lesz új alkotmány. Ezek a toldás-foldások nem is jelentenek alkotmányozást. Tehát egy konszenzussal elfogadott ideiglenes alkotmányt nem szabad saját ízlés szerint változtatgatni. Vagy alkotmányoz a parlamant, és 4/5-ös, vagy 4/4-es többséggel hoz alkotmányt, vagy vár, míg összejön a megegyezés, és van a megfogalmazáshoz elég szürkeállomány is.
Tehát a szövegből tényleg világosan kiderül - hogy nem lehet egy párt kénye-kedve szerint módosíthatni egy ideiglenes alkotmányt.

barrakuda | 2010. június 20. | 09:54:52

Bauer Tamás a bukott álliberális magyargyűlölő párt egyetemes mestere a nagyon termékeny közíró kesergését megértem:MÁR NEM az SZDSZ DÖNT JOBB SORSRA ÉRDEMES NÉPÜNKRŐL hála istennek.Tovább már nem rombolhatnak.

misima | 2010. június 20. | 09:45:18

krix | 2010. június 20. | 09:44:06

blaci42 | 2010. június 20. | 09:29:44
Hornék egyébként megcsinálták azt a kétharmaduk birtokában, hogy miután a bizottságokban megállapodtak a két alkotmánybíró személyében, a szavazás alkalmával a Fidesz jelöltjét, Bruhács Jánost nem szavazták meg, miután a Fidesz megszavazta az ő jelöltjüket.

Ehhez képest most az a helyzet, hogy már a jelölésre sincs joga önállóan az ellenzéknek. Sok hasonló példát nyilván nem tudsz. Bruhács egyébként kiváló NEMZETKÖZI JOGÁSZ, lehet, hogy alkotmányjogásznak nem is annyira jó.Holló meg az alkotmányjog területén kiváló Vagy az nem számít? Mindig tudott a Fidesz jelölni. Lásd a mostani "szakértőket".

krix | 2010. június 20. | 09:37:46

misima | 2010. június 20. | 09:31:12
Csak mondom: mindeddig minden politikai szereplőnek jó volt az alkotmány a konszenzusos módosításokkal. Most is jó minden politikai szereplőnek egyedül a fidesznek nem jó. Hát így van ez. Szokták mondani: az erőseb kutya közösül.
Sajnos az arrogancia lavinát fog elindítani. Lesz itt még ellenzéki párt is arrogáns, és sok problémát okoz majd a Fidesznek. Nem baloldali, hanem testvérpártra gondolok. Még szerencse, hogy őket kép pofonnal haza lehet zavarni.

HNB9JSK041 | 2010. június 20. | 09:35:40

A MSZP pártállammal szemben persze semmi kifogásotok nem volt.
Így, természetesen érthetőek a nyöszörgéseitek. Senki nem várja el tőletek balos keményvonalasoktól, hogy örüljetek egy két-harmadot megszerző jobboldali kormánynak!
Jó huhogást kívánok a következő négy évre!

misima | 2010. június 20. | 09:31:12

blaci42 | 2010. június 20. | 09:29:44

krix | 2010. június 20. | 09:21:34

blaci42 | 2010. június 20. | 09:11:50
Igen, Lacika, választások voltak. Antidemokratikus körülmények között, eleinte egy jelölttel, majd kettővel, bár mindkettőt a Hazafias Népfront jelölte (vö: Pozsgai Imre, OV tanácsadója)
Népi demokráciának hívták a rendszerüket, és az meglehetősen hasonlít arra, ami most "épül".

blaci42 | 2010. június 20. | 09:11:50

math | 2010. június 20. | 09:00:12

"a görény az nem tud beszélni, így tehát hazudni sem. És tudod mit, az állatok sokkal őszintébbek is, mint az emberek."

ja. nehéz Orbánra olyan hasonlatot találni, ami nem sértő arra, akihez hasonlítjuk. a hazug kutya, a görény, a patkány, a paraszt mégiscsak messze tisztességesebb.:)

"A) Milyen gazdag kormányról beszélsz? Ki szivat? Kit szivat? Talán ha tájékozódnál egy kicsit, akkor tudnád, hogy az EU, meg az IMF kényszerít bennünket a 29 pont, nameg a deficit tartására."

az IMF minket arra kényszerít, amit a Bajnai meg is tett. a 29 pontból tehát semmire nem kötelez minket. sem az egykulcsos, szegénysanyargató adóra, sem a pálinkafőzésre, se egyebekre. ha az IMF kényszerített volna minket erre, akkor Bajnainak meg kellett volna csinálnia. ennyi eszed nincs?! logika nulla?!

legalább olyan hazugságot ne írnál be, ami már logikailag is hülyeség!

"B) Persze, hogy lehetett tudni. Orbánék is mondták. Nem is egyszer."

mondták a faszt. ígérgettek orrba szájba.

"2) Igen, de a kormány pontosan tudta, hogy csak igérget, de a tényleges helyzetről „nem fejtette ki az igazság minden részletét”"

Orbán ennél sokkal vastagabban vakított.

3) "Álljanak félre!"

most azzal szúrják el, amit csinálnak, mert az meg még rosszabb.

math | 2010. június 20. | 08:50:16

"Kb ugyanígy gyakorolta Gyurcsána is a hatalmat, csak neki nem volt kétharmada hozzá."

1) az alkotmánybíróságon nem volt abszolút MSZP többség
2) a médiakuratóriumokban nem volt abszolút MSZP többség
3) a köztársasági elnök nem MSZP pártkatona volt
4) az OVB nem MSZP pártkatonákból állt

akkor meg miről is nyivákolsz, hülye fidesznyik!

az MSZP akkor sem gyakorolta így a hatalmat, amikor volt kétharmada hozzá. mert még akkor sem volt igaz az 1-4 pont

krix | 2010. június 20. | 08:42:38

math | 2010. június 20. | 08:34:22
Olyan vagy, Math, mint Csernus doktor. Nem szabad a betegekkel ilyen kíméletlennek lenni. Fáj nekem, ha a korlátozott képességű jobboldali kommentelőket hülye fidesznyikeknek nevezed. Nem elég, ha igazad van, legyél úriember. Ezen az oldalon így szokás.

math | 2010. június 20. | 08:34:22

"A 8 év alatt szép csendesen kiépült az MSZP háló"

én úgy tudom, hogy

1) az alkotmánybíróságon nem volt abszolút MSZP többség
2) a médiakuratóriumokban nem volt abszolút MSZP többség
3) a köztársasági elnök nem MSZP pártkatona volt
4) az OVB nem MSZP pártkatonákból állt

akkor meg miről is nyivákolsz, hülye fidesznyik!

math | 2010. június 20. | 08:31:34

"Bauer, Bauer, a pártállamban - ezt te tudod a legjobban - nem voltak választások"

de voltak. hülye fidesznyik.

"Ha jónépnek nem tetszik Orbánék kormányzása, 4 év múlva elkergeti őket"

attól félünk, hogy nem. ezt is meg lehet változtatni, tudod. kétharmaddal.

a cikk kifejezetten hangúlyozza, hogy a demokrácia nem annyi, hogy szabad választások vannak. csak a hülye fidesznyik olvasni sem tud.

krix | 2010. június 20. | 08:17:26

balbakó | 2010. június 20. | 07:31:20
Oly mértékő MSZP-háló nyolc év alatt sem épült ki, mint amekkora Fideszes most, két hét alatt. A tények azért ne hagyjanak hidegen: Úgy változtatnak törvényeket, meg alkotmányt, hogy ahol eddig az ellenzék és a kormány a JELÖLŐ szervezetbe egyformán küldött embereket akkor is, amikor a fityisz kicsinyke nímandpárt volt, most csak a kormány jelölhet, aztán pedig csak ő választhat. Lehetőleg pártfunkcionáriust Embereit pedig 4-5 év helyett gyakran 9 évre nyomja be, hogy lehetőleg ne csak ezt a ciklust és a következő ellenzékben töltött időszakot bírják ki, hanem még utána is maradjanak. Kétségem sincs afelől, hogy ezek nem mondanak majd le, utat engedve a következő kormánynak, mint tették a most lecseréltek. (Igaz, könnyű volt most úriembernek lenni, hiszen vagy mennek maguktól, vagy a királyi ügyészség fog vizsgálódni, s ha ez sem járna eredménnyel, ami azért nem valószínű, akkor jön a végkielégítés, mert minden pénzt megér, hogy a fideszes káderek kerüljenek végre a megérdemelt helyükre.)

weirdo | 2010. június 20. | 08:15:36

Srácok,okosok, toljátok má' át a lottószámokat is ba+!

krix | 2010. június 20. | 08:08:12

blaci42 | 2010. június 20. | 06:36:44

Bauer, Bauer, a pártállamban - ezt te tudod a legjobban - nem voltak választások, innentől kezdve az egész levezetésed egy nagy baromság. Ha jónépnek nem tetszik Orbánék kormányzása, 4 év múlva elkergeti őket, ahogy elkergették a szocikat. Ha meg nagyon el akarják kergetni, akkor a következő garnitúra fog kétharmadot kapni. Mi köze ennek a pártállamhoz?

Hát éppen az a baj, hogy négy év alatt (de már néhány hét alatt is) úgy bebetonozza magát a Fidesz, hogy nyolc év is kevés lesz kitakarítani, ahhoz a következő garnitúrának is kétharmad kell majd. De az meg nem jó nekünk. Mert a hatalom - akár jobbról, akár balról - örül a saját kétharmadának, és elég nehezen akar - főleg a most történtek után - haverkodni azzal, akivel nem kötelező.
A pártállamban igenis voltak választások. Mi több: a végén még több jelölt is volt. Színjátékból. Hát ehhez hasonló színjáték jön már ősszel is a nagyvárosokban. Szóval bizony pártállam épül, ami persze demokrácia. S mert a szavazófülkében lezajlott forradalom után következett be, legyen a neve ezen túl Népi Demokrácia.

balbakó | 2010. június 20. | 07:31:20

Érthetetlen, hogy miért nem az MSZP kádereit teszik mindenhová. Ez így nem demokrácia! Eddig ugyanis ez történt. A 8 év alatt szép csendesen kiépült az MSZP háló és ez a brutális Fidesz nem átallja szétzúzni. Jaj! Jaj! Oda a demokrácia!

spartacus | 2010. június 20. | 07:12:26

Látom, szövegértési gondokkal küzködsz. Szerintem keress valakit a családban, szomszédok közt, aki elmagyarázza, miről szól a cikk!

egy niemand | 2010. június 20. | 06:39:11

Csak szeretném megismételni tegnap, kora reggeli kommentemet. "...a Fidesz bolsevik szervezeti alapú, kádárista programú, náci lelkületű párt." Szerény véleményem szerint is, a Fidesz MMP egy KRIPTO BOLSEVIK PÁRT, a "fiúk" most a gyakorlatban is megvalósíthatják bolsevik ideológiájukat! Most egy az egyben ez történik, fogalmuk sincs a parlamenti demokrácia lényegéről! Ennek természetesen most is vannak bizonyos nemzetközi korlátai, de a Fideszt ez itthon nem nagyon zavarja.

kocsubor | 2010. június 20. | 03:31:11

kékestető | 2010. június 20. | 02:19:03
Teljesen igaz sorok. Nem is kell többet hozzáfűzni.
Csak azért is: Hajrá, LMP!”

Íme. a legjobb példa, hogy józanodnak a zemberek! Nincs fél éve, hogy kékestetővel parázs vitink voltak, mert bőszen nyomatta a szélsőjobbos dumát., most pedig a FideSS és a Jobbik helyett az LMP-t élteti.
:-)

És hány ilyen lesz még?! Akik most a legjobban ugatnak a fideSS mellett, fél év műlva azok fogják a legjobban tagadni, hogy ők valaha is rákjuk szavaztak volna. Persze, azért a többségnek lesz annyi esze, hogy nicket cserél majd.

kocsubor | 2010. június 20. | 03:26:57

Kb ugyanígy gyakorolta Gyurcsána is a hatalmat, …”

HAZUDSZ.

kékestető | 2010. június 20. | 02:19:03

Teljesen igaz sorok. Nem is kell többet hozzáfűzni.
Csak azért is: Hajrá, LMP!

Zs.P. | 2010. június 20. | 02:04:56

nemválaszolok | 2010. június 20. | 01:05:13

Orbán is elvállalta azt ami kiszivárgott, de mivel nem volt róla hangfelvétel, se jegyzőkönyv, senki se tudta utólag pontosan, mi minden hangzott el.

Attól, hogy Gyurcsány, miután kiszivárgott, össze vissza hablatyolt róla, még az nem lett őszinteségi roham. Még úgy sem, hogy tulajdonképpen Nagy N. Péter találta ki, hogy mit kell hablatyolni.

lakatlajos | 2010. június 20. | 01:15:11

nemválaszolok | 2010. június 20. | 01:07:19

Ejha! Most látom csak, immár hárman lézengünk itt, nekem meg dolgoznom kell - sajnos, ilyen a "panelproli" élete.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 01:05:13

P.Zs.: - Most miért is adod az értetlent? Direkt? - Arra válaszoljál inkább, amit én írtam. Egyébként ha esetleg csak Hír TV-t néznél, ott is láthattad, hogy Gyurcsány beszélt az őszödiről, de ha esetleg a blogját olvastad, ott is. Tehát akkor most mi van? Ugyanezt a Filmművészetin elhangzott és kiszivárogtatott Orbán beszédről nem hallottam, és nem is olvastam, hogy bevállalta volna.

Kb ugyanígy gyakorolta Gyurcsána is a hatalmat, csak neki nem volt kétharmada hozzá.

Zs.P. | 2010. június 20. | 00:59:36

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:45:25

Ha zárt űlésen hangzott el, akkor miért beszéltek felvállalásról?

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:58:16

math: a görény az nem tud beszélni, így tehát hazudni sem. És tudod mit, az állatok sokkal őszintébbek is, mint az emberek. Na, mindegy - ezek csak az én gondolataim.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:54:35

misima: egyébként ha utánagondolok, ja, igazad van abban, hogy nem választási ígéreteket mondott, hanem kampányt - csakhogy a kampány az a választási ígéretekkel egyenlő, a többi pedig helyes volt, mármint a mondat többi része.

math | 2010. június 20. | 00:49:37

pontosítás, hazug görény.:)

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:49:27

math: ok, legyen görény.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:48:56

Zs.P.: És mit kéne tanulmányoznom? - netán a választási eredményeket? Marhára nem érdekel. Tudod, én nem értek a focihoz, de nem szeretem az egészpályás letámadást, még akkor sem, ha másnak ez nagyon tetszik, és elvárná tőlem, hogy ujjongjak.

math | 2010. június 20. | 00:48:14

legyen görény.:)

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:46:47

math: Kutyákat, macskákat kéretik kihagyni a buliból, mert nekem is van. Oszt nem szeretném, ha itt valamiféle kamionos ügylet történne. Legyen valami más állatfaj: mondjuk görény, vagy patkány, vagy borz.

math | 2010. június 20. | 00:46:38

jelenleg a moszkvai csatát látjátok. jön még sztálingrád, kurszk, kisinyov, budapesti csata, balatoni csata, majd berlin bevétele.

foglyuk még a führert szénné égve látni

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:45:25

Zs.P.: Szerinted a Fidesz zárt ülésén elhangzottakat, mikor hozta nyilvánosságra a Fidesz? Ami pedig a volt Színművészetin hangzott el szöveg, ami valamilyen úton-módon kiszivárgott, nem vállalta fel Orbán. Elmismásolták. Tehát, akkor mi itt a gond? Az őszödi beszéd pedig nem véletlenül került ki szintén - azt is kiszivárogtatták - valaki, vagy valakik. Hm.

"Röviden ez történt: a FIDESZ DEMOKRATIKUSAN 2/3-os többséget kapott és gyakorolja az ezzel járó hatalmat. Ehhez tessék alkalmazkodni mint mini-párt (mszp)"

ez történik. készülünk az evolúciós harcra.:) jön még kutyára kamion.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:42:05

Zs.P.: Ha nem értetted volna a mondatot, én nem azt írtam, hogy a Fidesszel van tele az emberek hócipője, hanem a hazugságokkal - és márpedig a Fidesz is hazudik, vagy ha ez bántja a kényes ízlésedet, akkor nem mond igazat. Engem rohadtul nem a választás eredménye izgat - mintha ezt úgy nagyjából árnyaltam volna -, hanem az, hogy miért is kell az embereket hülyének nézni? És ezt sokan így gondolják, még fideszes szavazók is. Hm. (És én pedig senkire nem szavaztam, leszek ilyen korrekt, hogy ezt is elmondom, mert egyik pártra sem adtam volna nyugodt lelkiismerettel a voksomat, de mint az ábra mutatja, nem "csalódtam").

Zs.P. | 2010. június 20. | 00:39:37

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:14:55

Miért? Felvállalta? Én úgy emlékszem, hogy kb kétszázan, egymás között beszélték meg. És csak véletlenül derült fény az egészre.

Pedig mindannyiunkra tartozott. Ha azt a beszédet a Tv-ben mondja el, az más. Akkor lehetett volna felvállalásról beszélni.

De így? Így rajta kapás volt.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:37:48

kedves misima nem.

Zs.P. | 2010. június 20. | 00:35:48

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:13:03

Egyelőre nem Viktorral van tele az emberek töke, hanem az MSZP & Co-val. Ezt, ha máshonnan nem, akkor a választás eredményéből lehet tudni.

Szerintem tanulmányozd egy kicsit.

Zs.P. | 2010. június 20. | 00:32:19

math | 2010. június 19. | 23:53:47

A) Milyen gazdag kormányról beszélsz? Ki szivat? Kit szivat? Talán ha tájékozódnál egy kicsit, akkor tudnád, hogy az EU, meg az IMF kényszerít bennünket a 29 pont, nameg a deficit tartására. És hát kik okozták, hogy ennyire függünk az IMF-től?
B) Persze, hogy lehetett tudni. Orbánék is mondták. Nem is egyszer.
2) Igen, de a kormány pontosan tudta, hogy csak igérget, de a tényleges helyzetről „nem fejtette ki az igazság minden részletét”
3) Nem kell kisegítőiskola. A koalició, és főleg Gyurcsány szúrták el az ország gazdaságát. Miért kellene azt gondolnom, hogy ezután jobban csinálták volna? Elszúrták? Álljanak félre! Orbánék, annak idején nem szúrták el. Hátha most is jobban fogják csinálni. Ez mindenütt igy megy. És ezt a nép is tudta, ezért tűnt el az SZDSZ, és kapott 19 százalékot az MSZP. Ezt leginkább még Kókán, és Gyurcsányon lehet számon kérni.

Csak nem fölényeskedj. Nektek ott ez most ott az állítólagos baloldalon, nagyon rosszul áll.

misima | 2010. június 20. | 00:25:58

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:16:34

kic-KING: ne haragudj, nem védem én Bauert, de szeretnéd te, ha neked olyan "apró kis agyad" lenne, mint Bauernek.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:14:55

És az is biztos, hogy míg Gyurcsány azt mondta, hogy: hazudunk éjjel, hazudtunk nappal (na persze ez ugye csak képletesen értendő),Orbán a saját és pártja hazugságait sosem fogja felvállalni. Ez viszont minőségi különbség - akárhogy is van.

nemválaszolok | 2010. június 20. | 00:13:03

98-ban ahogy a Fidesz átadta a kormányt, azé az sem egy Kánaán volt asszem. De nekem igazán nem ez a legnagyobb gondom, hanem az, hogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.- Mintha azt mondta volna mindenki Viktorkája, hogy nem szabad hazudni, az embereket átverni. Na most ehhez képest, nagyüzemi hülyítés folyik. A kérdés csak az, hogy meddig? Az emberek t...ke már nagyon tele van ezzel, és nem biztos, hogy így a dolgok jó irányba fognak menni, plusz még hozzá az "a nép felhatalmazta a Fideszt", "a kétharmados többséggel felhatalmazták a Fideszt", hogy ezt és ezt megtegye. Igen ám, csak azt hiszem, nem arra, amit most művelnek. Ezt csak úgy mondom. Ha az embereknek elegük volt a pártállamból, akkor most miért is vágynak egy másikra? Én nem mondtam, hogy a koalíció vagy az MSZP nem hazudott. Szerinted van olyan politikus, aki mindig igazat mond? - mert szerintem nincs, csak Orbán Viktor, aki azt állította magáról, hogy ő bizony soha nem hazudott. Csakhogy ez egy egy bumerángeffektus volt: ahogy ezt kimondta, máris visszaütött.

kic-KING | 2010. június 20. | 00:05:55

Zs.P. | 2010. június 20. | 00:00:02

nemválaszolok | 2010. június 19. | 23:23:23

Hazudozásban a koalíciót, és különösen Gyurcsányt se kell félteni. Ők is tudnak hazudozni rendesen. De a különbség az, hogy míg Orbánék jobb állapotban adták tovább az országot, mint kapták, Gyurcsányéknak ez nem sikerült. És a romlás nemcsak a világválság miatt, hanem már 2007-ben bekövetkezett.

math | 2010. június 19. | 23:53:47

"1. Ezt jó hogy mondod. Azt hittem, hogy az IMF semmilyen lazaságot nem engedett meg. Azt hittem, hogy fülig el vagyunk adósodva. Azt hittem, hogy évi 1500 milliárd, csak a kamat. Azt hittem, hogy az évi deficit 86 százalékát már az előző kormány elverte. De ha te mondod, akkor Orbánék valószínűleg csak szórakozásból huzigálják a nadrágszijat."

A) Nem szórakozásból, hanem egyszerű önzésből. Gazdagkormány, elvtelenkormány megszívatja a szegényeket, meg a panelprolikat, akik leszavazták őket azelőtt. Semmiféle szükséghelyzet nem indokolja a megszorítást, mert jobb a helyzet, mint pár éve.

B) Mindet lehetett tudni a választások előtt is. Én tudtam. Ha Orbán és Varga nem, akkor talán nem nekik kéne ott lenni. Bugyuta barmok. Ha meg tudták, akkor mit hazudoztak a kampányban?!

"2. Á dehogy. Mit is igért 2006-ban a nem kétszínű koalició?"
Kevesebbet, mint a Fidesz.

"3. Tényleg. És ki lenne a kutya ha maradt volna? És kit vádolsz, mert lecserélte ebre? "

Ha nem érted a párhuzamot, akkor hülye vagy. Nem vagyok kisegítőiskola. Fordulj szakemberhez!

math | 2010. június 19. | 23:49:40

"Hogy a fideszesek loptak, igen. De jutott is, maradt is. Azóta meg se, se."

akkor fellendülés volt, most meg válság volt. mivel a válságból még mindig nincs nagy kilábalás, ezúttal a Fidesz lopások mellett nem fog maradni. egyébként is, most már nagyobb tételben fognak lopni.

HIRDETÉS

A fideszes többség megszavazta az alkotmány újabb módosítását, melynek alapján az alkotmánybírákat jelölő bizottságban eleve többsége van a Fidesz–KDNP-nek. (Az eddig hatályos alkotmány szerint minden frakció egy tagot jelölt a bizottságba, így a jelöléshez kormányoldal és ellenzék megegyezésére volt szükség.) A Fidesz most azt jelöl, majd azt választ meg alkotmánybírónak, akit akar. Olyanokat jelöl majd, akiktől azt várhatja, hogy egyetértenek majd vele. Ezzel megszűnik a törvényhozás alkotmánybírósági kontrollja.

Ugyanígy, fideszes többséget teremtve választotta meg az Országgyűlés kormánytöbbsége a számvevőszék elnökét és alelnökét jelölő bizottságot. A számvevőszék élére pedig a kétharmados többség Domokos Lászlót, a Fidesz elkötelezett pártpolitikusát választja meg. Újjáéled a Központi Népi Ellenőrzési Bizottság, mely mindenkit ellenőriz, csak a kormányt nem.

Köztársasági elnöknek a hírek szerint azt a Schmitt Pált választják majd meg, akit Orbán Viktor előbb főpolgármesterjelöltként, utána európai parlamenti listavezetőként bízott meg a Fidesz képviseletével, tehát ő is a párt elkötelezett híve. Mint egykor Dobi István vagy Losonczi Pál, akik a párt megbízásából lettek az Elnöki Tanács elnökei. Schmitt legfőbb ügyésznek, legfelsőbb bírósági elnöknek, ombudsmannak is azt jelöli majd, akit Orbán kíván, és a törvényalkotással szemben sem gyakorol majd semmiféle kontrollt.

HIRDETÉS

A választási eljárási törvény módosításával az Országos Választási Bizottságot is a Fidesz választottjaira cserélhetik le. Nem várják meg a következő országgyűlési választást, mint az eddigi szabályozás szerint, még az önkormányzati választások előtt váltanak. A választások tisztaságát se felügyelhesse más, mint ők maguk. Demokrácián nem egyszerűen azt értjük, hogy az ország élén álló politikusok választás útján kerülnek hatalmi pozícióba, annak nélkülözhetetlen alapja a hatalommegosztás.

E logikára épül az 1989-ben megalkotott magyar alkotmány is. A választások arról szólnak, hogy ki kormányoz, de a kormánytöbbség hatalmát számos fék és ellensúly korlátozza: olyan független intézmények, mint a köztársasági elnök, a számvevőszék, a jegybank, a bíróságok, az Alkotmánybíróság, az ombudsmanok. Jobb híján – a jegybankelnök kivételével – ezek vezetőit is az Országgyűlés választja, de – kivéve a legfőbb ügyészt s a harmadik fordulóban a köztársasági elnököt – nem az egyszerű parlamenti többség.

Az ilyen választáshoz kétharmados többséget kíván meg az alkotmány, melynek megalkotói annak idején azt feltételezték, hogy a kormány mögött aligha áll kétharmados többség. Az, hogy e tisztségekre kormányoldal és ellenzék egyetértésével lehet csak jelölni, illetve megválasztani valakit, a legfontosabb garanciája ezen intézmények függetlenségének, ennek révén pedig annak, hogy valóban fékekként és ellensúlyokként működjenek a kormánnyal és a parlamenti többséggel szemben.

Ha viszont a fideszesek megfogalmazása szerint: „a jelölőbizottság öszszetétele… a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz” igazodik, a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz a független intézményeket is teljesen az ellenőrzése alá vonja, s eltűnnek a fékek és az ellensúlyok. Márpedig ahol ilyenek nincsenek, ott demokrácia sincs.

Melyik az a rendszer, amelyben minden köztisztség betöltőjét a kormányzó párt választja ki? Ez a pártállam. A pártállamnak éppen az volt a lényege, hogy minden köztisztség betöltőjét az állampárt bízta meg, neki voltak felelősek. A Fidesz most ilyen rendszert alakít ki. A képviselői által benyújtott, a média szabályozására vonatkozó törvényjavaslatokkal is. A hírek szerint fideszes politikus – Szalay Annamária – lép elő a média kilenc évre megválasztandó főfelügyelőjévé. Ő lesz Lakatos elvtárs.

Megint nem lesznek kormánytól, kormánypárttól független intézmények, Magyarország újra pártállam lesz.

Hogy továbbra is lesznek választások, ahol több párt is elindulhat? A Fidesz a képviselői létszámcsökkentésre hivatkozva máris úgy alakította át az önkormányzati választási törvényt, hogy a maga esélyeit javítsa, a vetélytársak elindulását megnehezítse. A kétszáz fős parlament ürügyén az országgyűlési választási törvényt is úgy készül átalakítani, hogy legnagyobb pártként akkor is többsége legyen a következő parlamentben, ha a többi párttal szemben a társadalomban már kisebbségben lesz. Ennek megkönnyítésére vonja a már benyújtott törvényjavaslatokkal teljes ellenőrzése alá a médiát, körülbástyázva ezzel új pártállamát.

A pártállam – diktatúra. Mindig az volt. Hol kemény, hol puha, de diktatúra. Vannak eszközei arra , hogy ha már elegük van belőle az embereknek, azt se juttathassák kifejezésre a nyilvánosságban és a választásokon. Ilyen intézményeket alakítanak ki ezekben a hetekben. Élnek a kétharmados többséggel. Hogy is mondta Orbán Viktor? „Egyszer kell nyernünk, de nagyon.” Ehhez kellett.

A szerző közgazdász

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    347 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .
HÍRMÁTRIX . NOLTOP10